PretraživanjeRe.Cen.T. zona

Studijsko putovanje partnera i suradnika


Od 19. do 21. svibnja 2008. u okviru projekta IDA d.o.o. je u suradnji s partnerima i suradnicima organizirala trodnevno studijsko putovanje u Trst i Opicinu (Italija). Navedeno je putovanje organizirano u sklopu projektne aktivnosti treninga trenera.

Domaćin navedenog studijskog putovanja bio je Centar za strukovno obrazovanje "Villaggio formazione" u Opicini, gdje je sudionike primio direktor Massimo Tierno i gdje je održan niz predavanja i okruglih stolova usko vezanih uz tematiku projekta.

U ponedjeljak 19. svibnja 2008., sudionicima se u prostorima Centra za strukovno obrazovanje predstavio g. Simone Faillace, predstavnik Regije Friuli Venezia Giulia (FVG) zadužen za obrazovnu i socijalnu politiku u Regiji, koji se posebno osvrnuo na probleme socijalne isključenosti i zapošljavanja društvenih skupina kojima prijeti socijalna isključenost.

Istoga dana sudionici su imali prilike posjetiti Udruženje industrijalaca Provincije Trst (Assindustria) smješteno u Trstu. Tom prilikom primio ih je g. Alessandro Carta, koordinator Assindustrie koji je prezentirao postojeće stanje industrije u Regiji FVG te ulogu velikih industrija u zapošljavanju skupina kojima prijeti socijalno isključenje.

U utorak 20. svibnja, sudionici su u prostorima Centra za strukovno obrazovanje odslušali niz predavanja vezanih uz samu djelatnost Centra te uz regionalni sustav strukovnog obrazovanja i mogućnostima financiranja iz Europskog socijalnog fonda.

U srijedu 21. svibnja sudionici su imali prilike čuti nešto više o problemima socijalne isključenosti od direktora Caritasa Trst, g. Maria Ravallica te o modelu rada Talijanskog zavoda za zapošljavanja, dok je gđa. Franca Fabian predstavila obrtničku djelatnost na području Provincije Trst i mogućnost samozapošljavanja.

Na kraju se sudionicima predstavio g. Giovanni Zonin, direktor Nacionalnog obrazovnog instituta (Scuola Centrale Formazione) koji je iznio i prenio svoja iskustva o aktivnostima i projektima talijanskih Centara  za strukovno obrazovanje te o međunarodnim projektima  i primjerima dobre prakse u Italiji i šire.

Studijsko putovanje je uspješno privedeno kraju, a stečena znanja, prijenos know-how principa te ostvareni kontakti zasigurno će doprinijeti održivosti projekta.